Yara edistää kiertotaloutta

Yara edistää kiertotaloutta tutkimalla, kehittämällä ja tuottamalla kierrätyslannoitteita sekä hyödyntämällä tuotannossa syntyviä sivuvirtoja ja hukkalämpöä.

Yaralla on Suomessa kierrätyslannoitteita valmistava tehdas Nokialla. Yaran kierrätyspohjaiset peltolannoitteet sisältävät kaikkia kasvien tarvitsemia pääravinteita. Peltolannoitteissa raaka-aineena käytetään teollisuuden puhtaita sivuvirtoja ja metsälannoitteissa energialaitoksissa syntyvää puun ja turpeen tuhkaa.

Yaran kierrätyspohjaiset peltolannoitteet kuuluvat YaraSuna-tuoteperheeseen ja ne sisältävät kaikkia kasvien tarvitsemia pääravinteita. Ne ovat tutkitusti tehokkaat ja monikäyttöiset. YaraSuna peltolannoitteet sopivat käytettäväksi yksin, yhdessä mineraalilannoitteiden kanssa, osana uudistavaa viljelyä sekä luomuviljelyssä. YaraSuna kierrätyslannoitteilla on saatu hyviä satotuloksia.

Mineraalilannoitteita tarvitaan

Maataloudessa ravinteiden kierrätys on osa kestävää kehitystä ja tulevaisuuden ravinneratkaisuja, mutta tänä päivänä kierrätysravinteet eivät riitä täyttämään ruoantuotannon tarpeita, joten teollisesti tuotettuja mineraalilannoitteita tarvitaan edelleen. Viljelyyn soveltuvia kierrätysravinteita ei tänä päivänä ole riittävästi täyttämään ruoantuotannon tarpeita.

Tänä päivänä puolet maailman väestöstä on riippuvainen mineraalilannoitteiden avulla tuotetusta ruoasta. Louhitun fosfaatin käytön vähentyminen vaatii, että kierrätetyn fosforin talteenottoteknologiat ovat taloudellisesti mahdollisia ja laajamittaisessa käytössä. 

Tuotteiden prosessointi kasvin tarpeiden mukaan 

Orgaaniseen ainekseen sitoutuneet  ravinteet ovat  hitaammin kasveille käyttökelpoisia, koska maaperän mikrobien täytyy muuttaa ne kasveille käyttökelpoiseen muotoon​. Yaran kierrätyslannoitteet perustuvat tutkimukseen ja niitä on kehitetty kasvien tarpeen mukaan. YaraSuna-peltolannoitteiden ravinteita on tutkittu Yaran Hanninghofin tutkimuskeskuksessa Saksassa ja testattu kenttäolosuhteissa Yaran Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä.

 

Sivuvirtojen hyötykäyttö

Tehtaillamme Siilinjärvellä, Uudessakaupungissa ja Kokkolassa toteutamme tuotannossaan kiertotaloutta hyödyntämällä sivuvirtoja ja kierrätettyjä epäorgaanisia raaka-aineita.

Hukkalämpö

Tehtaillamme valmistetaan sähköä tuotannossa vapautuvasta prosessilämmöstä omiin tarpeisiimme. Lisäksi Siilinjärven taajama lämmitetään lähes täysin prosessien hukkalämmöllä.

Rikkihappotehtaan prosessien uudistuksen myötä lämpö otetaan tehokkaammin talteen ja energia tulee kaukolämpöverkkoon tuotannon sivutuotteena hiilidioksidivapaista energialähteistä.

Yaran tehtaat kuuluvat maailman energiatehokkaimpiin. Toimintaa kehitetään jatkuvasti ja Yaran Suomen tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja uusiin ratkaisuihin lämmön talteenotossa. 

Kipsi

Esimerkkejä sivuvirtojen hyötykäytöstä ovat fosforihappotuotannon sivutuotteena syntyvän kipsin käyttö tehokkaana maanparannusaineena sekä vesiensuojelumenetelmänä. Kipsi parantaa maan rakennetta ja sitoo fosforia kasvien käyttöön. Näin fosfori jää peltoon kasvien käyttöön, eikä siirry vesistöön.

Pasute

Pasutetta eli rautaoksidia syntyy rikkihappotuotannon sivutuotteena noin 250 000 tonnia vuodessa. Pasutetta hyödynnetään muun muassa terästeollisuuden raaka-aineena, ja sitä on toimitettu muun muassa Kiinaan.


Kierrätettyjen epäorgaanisten raaka-aineiden käyttö

Pyriitti

Suuren mittakaavan kiertotalousesimerkki on Pyhäsalmen kaivoksen rikastushiekasta hyödynnettävä pyriitti, jota käytetään Siilinjärven rikkihappotuotannon raaka-aineena. Yara hyödyntää rikastushiekasta saadun pyriitin myös kaivoksen sulkeutumisen jälkeen. Näin saamme tärkeää raaka-ainetta ja samalla tuemme kaivoksen vastuullista sulkemista Pyhäsalmen ympäristön kannalta.

Yara ottanut käyttöön osittain kierrätysmuovista tehdyt lannoitesäkit

Yaralla on siirrytty vuoden 2024 aikana käyttämään lannoitesäkkejä, joiden materiaalista osa on peräisin kierrätysmuovista. ”Yaran tavoitteena on ylätasolla luontopositiivisemman ruuantuotannon edistäminen. Tähän tavoitteeseen liittyy useita vastuullisuuteen ja kestävyyteen liittyviä osa-alueita, joista yksi on raaka-aineiden uusiokäyttö. Materiaaleja tulisi aina uusiokäyttää, kun se on järkevästi toteutettavissa.”

Lue lisää