Roudan syvyyttä ja lumipeitteen paksuutta mitataan Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä. Päivittyviä mittaustuloksia voi talven aikana seurata tältä sivulta. Kotkaniemen tutkimusasemalla routaa ja lumipeitteen paksuutta on mitattu vuodesta 1965 lähtien. Roudan ja lumikerroksen paksuutta mitataan kahdeksasta eri paikasta. Mittauspaikoissa vaihtelee muokkaustapa, kasvillisuus ja maalaji.
Roudan ja lumen syvyys Vihdissä talvella 2024-2025
Alla olevasta taulukosta selviää kunkin mittauspaikan viimeisimmät routa- ja lumilukemat (cm), eri mittauspaikkojen lukemien keskiarvot (ka.) sekä vuosien 1965–2024 mittausten keskiarvot.
14.2.2025
Routa on syventynyt viikossa ja se on nyt jo -11,4 cm keskimäärin. Pitkän ajan keskiarvoon (-30,8 cm) nähden roudan syvyys on kuitenkin hyvin maltillinen. Lumipeitettä on tällä hetkellä keskimäärin 2,1 cm Yara Kotkaniemen mittauspaikoilla, mikä sekin on huomattavan kevyt lumipeite pitkän ajan keskiarvoon (24,7 cm) verrattuna.
7.2.2025
Kotkaniemen pellot ovat pysyneet lumettomina. Routaa on tällä hetkellä 3 sentin syvyydessä.
1.2.2025
Rehevissä syysviljakasvustoissa ei tällä hetkellä ole lumihomeriskiä. Riski pienenee koko ajan mentäessä kevättä kohti. Vesisateet ovat sulattaneet routaa pinnasta. Routaa on nyt 2 cm, lunta ei ole enää lainkaan.
22.1.2025
Viikon aikana sää on vaihdellut pakkasen ja suojan välillä. Tällä hetkellä routaa on keskimäärin 8 sentin syvyydessä ja myös lumipeitteen paksuus on 8 cm. Alkuviikosta lumi oli suurimmaksi osaksi sulanut pelloilta (kuva 1). Eilinen lumisade peitti kuitenkin taas oraat (kuva 2). "Syysviljojen talvehtimisen kannalta tilanne näyttää taas hyvältä", kenttämestari Mikko Sakala toteaa.
Alkuviikosta lumi oli suurimmaksi osaksi sulanut pelloilta. Kuva tiistailta 21.1.
Eilinen lumisade peitti taas oraat. Syysviljojen talvehtimisen kannalta tilanne näyttää hyvältä. Kuva keskiviikolta 22.1.
15.1.2025
Kuluneella viikolla sateet vaihtuivat lumisateesta vesisateeseen. Routa väheni viikon aikana keskimäärin 2 cm, lumimäärässä ei toistaiseksi kuitenkaan ole tapahtunut suurta muutosta. "Eilen satoi sen verran vettä, että paikkapaikoin lumi ei enää suojaa syysvehnän oraita", Kotkaniemen kenttämestari Mikko Sakala toteaa.
Yara Kotkaniemen kenttämestari Mikko Sakala tarkastelee syysvehnäkasvustoa.
Lumi- ja routamittaukset tehtiin tänään sumuisessa Kotkaniemessä. Lunta ja routaa on tullut kumpaistakin reippaasti viikon takaisesta. Lunta on nyt keskimäärin 10 cm ja routa ulottuu 9 cm:n syvyyteen.
31.12.
Vuoden viimeinen päivä 31.12.2024 oli lumeton (kuva 1). Uuden vuoden päivänä 1.1.2025 satoi Ojakkalassa lunta 3 cm roudattomaan, kuivaan maahan (kuva 2).
Kuva 1. Vuoden 2024 viimeinen päivä Yara Kotkaniemessä oli lumeton.Kuva 2. Vuoden 2025 ensimmäinen päivä Yara Kotkaniemessä oli luminen.
23.12.
Roudan syvyydessä ei ole tapahtunut juurikaan muutosta viikon takaisesta, mutta lumen syvyys on pudonnut merkittävästi. Routaa on keskimäärin nyt -1,5 cm ja lunta 8,4 cm.
16.12.2024
Vihdissä on tällä hetkellä 18 cm lunta, mutta routaa vain 2 cm. Pitkänajan keskiarvoon verrattuna lunta on huomattavasti enemmän, mutta routaa puolestaan vähemmän. Syysviljojen kannalta tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvä.
9.12. Lumi- ja routatilanteen seuranta
Kuvassa on syysviljaa lumen alla Yara Kotkaniemessä. Talvehtimisen kannalta näyttää tällä hetkellä hyvälle. Muutama sentti on routaa ja kasvusto peittynyt lumella.
2.12. Lumi- ja routatilanteen seuranta
Yara Kotkaniemessä on maa mustana. Viime viikon vesisateet sulattivat kaiken lumen ja roudan. Vihdissä on onneksi vältytty tulvilta.
22.11. Lumi- ja routatilanne seuranta
Routaa ei ole, mutta lunta pyrytti keskiviikkona keskimäärin 12 cm. ”Lumi satoi sulaan maahan. Ei paras tilanne syysviljojen kannalta”, toteaa tutkimusagrologi Mikko Sakala. Roudan suhteen ollaan tällä hetkellä pitkänajan keskiarvoa jonkin verran perässä, mutta lunta on keskimääräistä enemmän.
5.11. Lumi- ja routatilanteen seuranta
Roudanseurantaputket asennettiin Yara Kotkaniemen pelloille Vihdissä alkuviikosta. Viikonlopun muutaman sentin lumisade peitti vielä pellon pinnan, mutta lumen alla pellon pinta oli märkää.
Alla olevasta graafista selviää eri mittauspaikkojen routa- ja lumilukemien keskiarvot (cm) vuosina 1965-2024.
Roudan syvyyteen vaikuttaa moni eri tekijä
Routaa muodostuu, kun maassa oleva vesi jäätyy. Roudan syvyys riippuu pakkasesta, maan vesipitoisuudesta, kuormituksesta, lumipeitteen paksuudesta ja tiiviydestä sekä kasvipeitteen laadusta. Kuivat maat jäätyvät syvälle. Paksu lumipeite toimii tehokkaan eristeenä ja vähentää maan routaantumista. Jos pakkasia esiintyy ennen lumentuloa ja lumipeite jää ohueksi, tunkeutuu routa syvälle maahan ja säilyy keväällä kauan. Runsaslumisina talvina routakerros jää ohueksi. Routa sulaa ensin maanpinnan läheltä ja vasta myöhemmin syvempää.
Roudan syvyyden ja lumipeitteen paksuuden mittaus
Kotkaniemen tutkimusasemalla roudan syvyyttä mitataan perinteisellä routaputkella. Putkessa oleva metyleenisiniväriaine on sulana väriltään sinistä ja jäätyneenä läpinäkyvää. Roudan syvyys luetaan putkessa olevasta asteikosta senttimetreinä. Lumipeitteen paksuutta mitataan mittakepillä. Roudan syvyyden seurantaa tehdään myös langattomien Soil Scout -anturien avulla.