”Lannoitus on asia, josta avomaankurkun viljelyssä ei ole varaa tinkiä”
Juho ja Kalle Vainiolla on monta rautaa tulessa: palettiin kuuluvat maatilan työt runsaan kasvilajivalikoiman kera, suolakurkkujen valmistus, jakelu ja markkinointi Veljesten Suolakurkut -tuotenimellä, oma tilamyymälä, kasvukaudella 25 työntekijän ohjaus tilan töissä sekä tilakoetoimintaa yhteistyökumppaneiden kanssa.
”Monipuolinen tilakokonaisuus liiketoimintoineen pitää mielenkiinnon yllä ja tuo toisaalta tuloa ja tekemistä koko vuodelle”, Juho Vainio perustelee.
Monipuolinen kasvilaji- ja lannoitevalikoima
Tilan päätuotantokasvi on avomaankurkku, mutta sen lisäksi viljelyssä on kevät- ja syysviljaa, hernettä, sokerijuurikasta ja tuoreimpana tulokkaana pensasmustikkaa. Lisäksi tilliä viljellään pienimuotoisesti suolakurkkujen valmistusta varten.
Monipuolinen kasvivalikoima vaatii myös monipuolisen lannoitevalikoiman. Avomaankurkun keväiseen peruslannoitukseen on käytössä YaraMila HeVi 3 (700 kg/ha) ja Yara STARTTI (200 kg/ha).
”Lisäksi KALIUMSULFAATTIa ja Yara BIOTIITTIa annetaan tarvittaessa, riippuen maan viljavuusluvuista. Usein tarvetta on, avomaankurkku kun on kasvina kova kaliumsyöppö”, Juho perustelee.
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kokeilussa oli myös YaraRega-lannoite sekä biostimulantti YaraAmplix ACTISIL, jotka annettiin kurkulle niin ikään tihkukasteluna.
”YaraTera-lannoitteissa on hyvä valikoima, ja olemme aina löytäneet niistä juuri meidän tarpeisiimme sopivan tuotteen. YaraRega on meille uudempi tuttavuus. Käytimme YaraRegaa kastelulannoitteena, ja sen kanssa hieman jännitti tuotteen liukenevuus veteen. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi”, Juho sanoo.
Lannoituksella satoon määrää ja laatua
Kastelulannoitus alkaa Juhon mukaan olemaan perusedellytys vihannesten viljelyssä, sillä ravinteet on saatava tehokkaasti perille juureen.
”Lannoitus on asia, josta avomaankurkun viljelyssä ei ole varaa tinkiä. Sadon määrän ohella laatu on ratkaisevan tärkeä tekijä. Oikealla lannoituksella voidaan kurkun kohdalla esimerkiksi vaikuttaa kuoren paksuuteen, sisällön rakenteeseen ja makuun. Nämä ovat asioita, joihin itsekin haluaisi perehtyä vielä lisää.”
Tilalla seurataan tarkasti myös viljavuuslukuja. Etenkin avomaan kurkulla veljekset laskuvat tarkkaan, että kaikki maksimifosforit tulevat käytettyä.
”Jos fosforitasot on kerran päästänyt alhaiseksi, niitä on vaikea siitä enää nostaa – ja se tulee lopulta myös kalliimmaksi. Asiaa täytyy ajatella myös pidemmällä tähtäimellä: Ei riitä, että pellon kasvukyky on kunnossa nyt, vaan se pitää olla kunnossa myös tuleville sukupolville. Tämä vaatii peltojen kasvukyvyn jatkuvaa ylläpitoa”, itsekin kolmen lapsen isä Juho tuumii.