syyskuuta 04, 2024

Satoarviotyökalua kehitetään yhteistyössä viljelijöiden kanssa

Atfarmin uudella satoarviotyökalulla voi seurata nurmilohkojen satomäärän kehitystä kasvukauden aikana tai sen jälkeen. Joukko nurmiviljelijöitä on ollut tiiviisti mukana satoarviotyökalun kehitystyössä. Teimme soittokierroksen ja kysyimme, mitä ajatuksia satoarviotyökalun käyttö on viljelijöissä herättänyt.
Antti Elovaara on yksi satoarviotyökalun kehitystyössä mukana olevista viljelijöistä.
Antti Elovaara on yksi satoarviotyökalun kehitystyössä mukana olevista viljelijöistä.

Yara lanseerasi kuluvalle kasvukaudelle Atfarmiin nurmen satoarviotyökalun beta-version. Arvio perustuu satelliittidataan sekä Yaran algoritmin, joka on pitkäaikaisen kehitystyön tulos. Tänäkin kesänä algoritmia on tarkennettu keräämällä dataa ja analysoimalla näytteitä 350 nurmihehtaarilta.

Nurmiviljelijöille Atfarm tarjoaa satoarviotyökalun lisäksi maksuttomasti täsmälannoituskartat ja lohkokohtaiset säätiedot.   

Kehitetty yhdessä viljelijöiden kanssa 

Atfarmin satoarviotyökalu tarkennettiin suomalaisille nurmille kolmivuotisen Carbo-hankkeen tulosaineiston pohjalta, ja kehitys jatkuu yhteistyössä suomalaisten viljelijöiden kanssa.  

Kuluvalla kasvukaudella kalibrointi- ja satonäytteitä kerättiin Pohjois-Savosta ja Pohjanmaalta. Viljelijöiltä saadut parannusehdotukset ovat arvokas osa satoarviotyökalun kehitystä. Samalla viljelijät itse hyötyvät eri tavoin uudesta työkalusta.

Teimme soittokierroksen ja kysyimme, mitä ajatuksia satoarviotyökalun käyttö on viljelijöissä herättänyt. 

Otto Kemppainen on työskennellyt kesän Yaralla nurmen satoarviotyökalun kehitystyössä ja kerännyt nurminäytteitä viljelijöiden pelloilta. Kuvissa Oton kanssa Markus Rytkönen (ylhäällä vasemmalla), Lauri Kajan (ylh. oik.), Antti Elovaara (alhaalla vasemmalla) ja Pasi Immonen (alh. oik.).
Otto Kemppainen on työskennellyt kesän Yaralla nurmen satoarviotyökalun kehitystyössä ja kerännyt nurminäytteitä viljelijöiden pelloilta. Kuvissa Oton kanssa Markus Rytkönen (ylhäällä vasemmalla), Lauri Kajan (ylh. oik.), Antti Elovaara (alh. vas.) ja Pasi Immonen (alh. oik.).

Kuikkalahti Dairy, Maaninka 

Kuikkalahti Dairyn isäntä, Markus Rytkönen, kuvaa Atfarmin satoarviotyökalua käteväksi avuksi nurmiviljelyssä, sillä se on laitteesta riippumaton sovellus. Tänä päivänä monet maatalouden sovellukset kun toimivat vain tietyn merkkisissä koneissa, eivätkä välttämättä kommunikoi keskenään. Satoarviotyökalu antaa myös kohtuullisen tarkan arvion nurmisadosta yhdellä klikkauksella.  

“Satoarviotyökalusta näkee sadon määrän arvion suoraan, mikä helpottaa korjuuajankohdan sovittamista, kun tilan rehuntarve ja aikaisempien satojen laatu tiedetään. Peltolohkon sisäinen vertailu on myös sovelluksella mahdollista, sillä työkalu näyttää koko lohkon sisäisine vaihteluineen", hän perustelee.

Työkalun avulla voidaan myös huonojen satotasojen kohdalla päätellä syitä, mistä tämä johtuu sekä pohtia keinoja, kuinka pelto saataisiin parhaaseen mahdolliseen kasvukuntoon. Esimerkiksi käyvät Rytkösen mukaan vaikka tukkeutuneet salaojat. 

"Varsinkin paljon peltoa viljelevillä tiloilla tämä on kätevää, sillä joka lohkolla ei ole aina aikaa kävellä ja huomata näitä asioita tilan muiden kiireiden takia.”

MTY Immonen, Lapinlahti 

MTY Immosen tilan isäntä Pasi Immonen nostaa Rytkösen tapaan lohkon sisäisten ongelmien tutkimisen ja ratkaisun yhdeksi Atfarmin satoarviotyökalun parhaista puolista. Hän arvioi sovelluksen olevan hyödyksi myös pienemmässä tilakoossa. 

“Rajallisella peltopinta-alalla on tärkeää pitää lohkon kasvukunto hyvänä, jotta voidaan tuottaa riittävän suuri ja laadukas sato talvikauden ruokintaa varten. Työkalu mahdollistaa myös tuotantopanosten tarkemman hyödyntämisen, mikä on tilan kannalta taloudellisesti järkevää”, Immonen toteaa.

Elovaara Oy, Kiuruvesi

Elovaara Oy:n isäntä Antti Elovaara on aktiivinen digitaalisten sovellusten hyödyntäjä, ja on käyttänyt muun muassa Atfarmin levityskarttoja jo useita vuosia. Elovaaran tilalla on Atfarm-satoarviotyökalun lisäksi käytössä muun muassa John Deeren satokartoitin sekä Cordulus Farm -sääasemasovellus.  

“Kasvukauden aikana sovelluksesta tarkkaillaan satoarviotyökalun tuottamia kuvia päivittäin. Satelliittikuvista saa hyvin käsityksen biomassasta suurilla alueilla, mikä säästää huomattavasti aikaa verrattuna maasta käsin toteutettavaan kasvustojen tarkkailuun.”  

Satoarviotyökalun tuottaman tiedon avulla muodostuu hyvä kokonaiskäsitys korjattavasta nurmisadosta ennen niittotoimenpiteiden aloitusta, Elovaara huomauttaa.

"Työkalu tuottaa nopeasti ja melko tarkasti arvion sadon määrästä verrattuna perinteiseen ja hitaaseen menetelmään, missä kasvuston tiheyden ja korkeuden avulla pystytään ennakoimaan korjattavan sadon suuruutta.” 

“Yhdistettynä muihin täsmäviljelytekniikoihin, viljelijän on helpompi olla kartalla tilalla tapahtuvasta kasvinviljelystä. Täsmäviljelytekniikat eivät kuitenkaan ole erehtymättömiä, vaan niiden tueksi tarvitaan aina myös agronomista osaamista”, Elovaara muistuttaa. 

Majapellon tila, Karttula 

Majapellon tilan nuori isäntä Lauri Kajan mainitsee Atfarmin satoarviotyökalun olevan kätevä myös siksi, että satelliittipohjaisen sovelluksen käyttö ei vaadi ylimääräistä työtä, kuten traktorilla ajoa pellolla, datan tuottamiseksi. 

“Atfarm tuottaa tilalle paljon tietoa, jonka hyödyntämisessä on vielä paljon opittavaa”, Kajan summaa. 

Lisätietoa Atfarmista?

Atfarmista sekä sen satoarviotyökalusta voi lukea lisää Yaran nettisivuilta. Yaran YouTube-kanavalla löytyy runsaasti Atfarm-koulutustallenteita ja opetusvideoita.

Järjestämme vuosittain asiakkaillemme myös Atfarm-koulutuksia. Ota Yaran somekanavat seurantaan ja tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet uusista koulutuksista ja Atfarmin uudistuksista ensimmäisten joukossa!