Atfarmin uusi nurmen satoarviotyökalu lanseerattu!
Sitä mitä mitataan, voidaan parantaa. Yara on lanseerannut Suomessa nurmiviljelijöiden käyttöön digitaalisen työkalun, joka arvioi nurmisadon määrän satelliittikuvan ja sen tulkintaan kehitetyn algoritmin avulla.
Satoarviotyökalu, yhdessä Atfarmin levityskarttojen kanssa, tarjoaa Yaran asiakkaalle erinomaiset digitaaliset työkalut ravinteiden käytön tehostamiseen nurmilla.
Lohkokohtainen nurmisadon määrä on tähän saakka ollut tärkeä puuttuva tieto, joka tarvitaan sekä ravinteiden käytön tarkentamiseen että tilan kokonaisnurmisadon arvioimiseen.
Miten satoarviotyökalu toimii?
Atfarmin satoarviotyökalun avulla voi seurata nurmilohkojen satomäärän kehittymistä koko kasvukauden ajan. Pilvettömänä ajanjaksona satoarvion laskentaan käytettäviä satelliittikuvia on käytössä noin kolme kappaletta per viikko.
Viimeisin satoarvio ennen niittoa antaa puolestaan arvion korjatun nurmisadon määrästä.
Kehitetty suomalaisten viljelijöiden kanssa
Satoarviotyökalu on kehitetty ja testattu yhteistyössä suomalaisten viljelijöiden kanssa, ja kehitystyö jatkuu edelleen.
Satoarviotyökalun laskentakaava koulutettiin suomaisille nurmille soveltuvaksi Carbo-hankkeessa kerätyllä kolmivuotisella satodatalla. Suomi onkin ensimmäinen maa, jossa Yara lanseeraa ominaisuuden Atfarmiin! Valion kanssa yhteistyössä tehtävä määrätietoista ilmastotyötä esitellään laajemmin Yaran Ambition-kampanjassa.
Nurmien täsmälannoituksella valtava potentiaali
Täsmälannoituskarttojen teko on ollut nurmiviljelijöille mahdollista jo muutaman vuoden ajan.
Käyttäjäkokemusten karttuessa on myös opittu tunnistamaan tilanteet, jolloin nurmien levityskartoilla saadaan eniten säästöä lannoituskustannuksissa ilman sadon määrän tai laadun alenemista.
Levityskarttojen avulla voidaan tasoittaa nurmirehun laatua, vähentää lakoisuutta ja tehostaa erityisesti typen käyttöä. Atfarm-levityskarttoja voi hyödyntää niin rakeisten lannoitteiden kuin karjanlannankin levityksessä.
Viljelijäkoulutuksilla Atfarm tutuksi
Viljelijäkoulutuksissa on tutustuttu omilla nurmilohkoilla esiintyvään vaihteluun sekä tunnistettu satoarviotyökalun avulla satoisimmat nurmilohkot.
Katso alta lyhyt ohjevideo satoarviotyökalun käytöstä, ja ota työkalu käyttöön Atfarmissa!