huhtikuuta 21, 2022

Tasapainoinen lannoitus ja ravinteiden tehokas käyttö ovat ajankohtaisia läpi kasvukauden

Kasvukausi lähestyy nyt vauhdilla ja viljojen kevät- ja kylvölannoitukset ovat alkamassa. Tasapainoisella kasvinravitsemuksella parannetaan viljojen ravinteiden käytön tehokkuutta ja siitä kannattaa huolehtia läpi kasvukauden. Kokosimme vinkkejä syys- ja kevätviljojen lannoituksen suunnittelun tueksi eri kasvuvaiheisiin.
Tasapainoinen lannoitus ja ravinteiden tehokas käyttö ovat ajankohtaisia läpi kasvukauden
Tasapainoinen lannoitus ja ravinteiden tehokas käyttö ovat ajankohtaisia läpi kasvukauden

Kylvölannoitus tai kevätlannoitus

• Suunnittele lannoituksen jakaminen jo keväällä. Jako auttaa tehostamaan ravinteiden käyttöä ja hallitsemaan riskiä. Varmista vahva startti, jolloin rakentuu pohja kasvukauden sadontuotolle.
• Syysviljakasvustojen kunto kannattaa tarkastaa huolella ja havaintoja hyödyntää lannoitusstrategiaa suunnitellessa. Lue lisää syysvehnän lannoitusstrategian valinnasta.
• Kevätviljoille lannoituksen jakamiseen tuttu sääntö on antaa 2/3 typestä sekä kaikki P ja K kylvön yhteydessä. Loput typestä annetaan lisälannoituksissa kasvukaudella.
• Karjanlannan täydennyslannoituksena puolet tai vähintään 60 kg N keväällä kylvön yhteydessä annettavasta typestä YaraMila- tai YaraBela-lannoitteena.
Perusta nolla- ja maksimiruudut, jolloin voit seurata typen vapautumista maasta ja kevätlannoituksen riittävyyttä.

Oraiden kasvu - Pensominen

• Nappaa kasvustosta Megalab-näyte, jolloin saat tietää kasvuston ravinnetilan ja voit tarkentaa lannoitusta. Megalabin voit ottaa viljakasvustosta tupen turpoamisvaiheeseen asti.
• Lisää kasvinsuojeluruiskutusten tankkiseosiin YaraVita-lehtilannoite ja -biostimulantti tehostamaan sadonmuodostusta.
Atfarm kuva-analyysillä voit seurata kasvuston typenottoa kasvuasteilla BBCH 20-25

Korrenkasvu

• Tee lisälannoitus. Satoikkuna on auki ja lisälannoituksella nostetaan sadon määrää. Valitse rikkipitoinen lisälannoite YaraBela-tuoteperheestä tai YaraMila NK -lannoite
• Hyödynnä täsmälannoitukseen N-sensoria tai Atfarmia, jolloin ravinteet saadaan oikeaan paikkaan ja kasvuston vaihtelua voidaan tasoittaa lohkon sisällä
• YaraVita-lehtilannoitteilla ehkäiset hivenravinteiden puutteita kasvun ja kehityksen ollessa ripeää
N-tester-kasvustomittausten avulla määrität nopeasti typpisuosituksen

Tähkävaihe

• Tee toinen lisälannoitus rikkipitoisella YaraBela-lannoitteella, kun tavoitteena on nostaa valkuaista. Voit hyödyntää myös täsmälannoituksen työkaluja.