– ”Yaralle pulssi on maapallon ”sydämen syke” ja planeetan kaiken elämän rytminen symboli. Se muistuttaa meitä ihmiskunnan yhteydestä maapalloon ja yhteisestä velvollisuudestamme suojella luontoa. Siitä on tullut symboli tavoitteellemme panostaa luontopositiivisen ruoantuotannon edistämiseen”, Yaran brändijohtaja Juliana Xavier kertoo.
Tämänhetkisen ruokaketjumme avulla ruokitaan miljardeja ihmisiä, mutta se rasittaa liikaa planeettaamme. Maatalouden osuus kasvihuonekaasupäästöistä on noin 25 prosenttia ja makean veden käytöstä 70 prosenttia. Se aiheuttaa luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä ja ravinteiden valumista. Samaan aikaan jopa kolmasosa tuotetusta ruoasta menee hukkaan. Yaran uusi tavoite vastaa kiireelliseen tarpeeseen muokata ruokaketjuamme.
Ilmastonmuutos, sään ääri-ilmiöt ja maaperän köyhtyminen uhkaavat viljelyä ja elintarviketurvaa. YK:n mukaan jo yli 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä.
Uusi liiketoimintamalli luontopositiivisen ruoantuotannon edistämiseen
Yara pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin muokkaamalla liiketoimintamalliaan integroidakseen toimintaansa myös ilmaston ja luonnon tarpeet. Olemme muun muassa määrittäneet uudeksi tavoitteeksemme luontopositiiviseen ruoantuotannon edistämisen. Se on tulevaisuuden strategiamme otsikko.
Lisäksi Yara pyrkii myös kehittämään puhdasta ammoniakkia ja ympäristöystävällisiä lannoitteita ruoantuotannon ja muiden energiaintensiivisten alojen hiilijalanjäljen pienentämiseksi, sijoittamaan tieteeseen ja teknologiaan ravinteiden käytön tehokkuuden optimoimiseksi, kannustamaan alaa uudistavan viljelyn käyttöönottoon, toimimaan edelläkävijänä tiedon jakamisessa ja peltotietojen keruussa sekä määrittämään tieteeseen perustuvia tavoitteita päästöjen vähentämiseksi.
– ”Yaran maailmanlaajuisen toiminnan ansiosta pystymme edesauttamaan ruokaketjun muutosta. Meillä on vastuu toimia. Meidän kaikkien on kehitettävä toimintaamme, jotta voimme tuottaa ja jakaa ravitsevaa ruokaa kaikille, ylläpitää maaperän kasvukuntoa ja vähentää päästöjä. Meidän on annettava maapallolle enemmän kuin siltä otamme. Sitä luontopositiivisuus tarkoittaa”, Juliana Xavier jatkaa.
Yara on tehnyt yhteistyötä viljelijöiden kanssa yli 100 vuoden ajan ja innovoinut, kehittänyt ratkaisuja ja jakanut viljelyosaamista maailman ruokkimiseksi.
– ”Yara tekee yhteistyötä yli 20 miljoonan viljelijän kanssa ympäri maailmaa. Jaamme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja tehostaaksemme viljelyä ja parantaaksemme sen vastuullisuutta. Meillä on kirjaimellisesti kädet mullassa joka päivä. Kun saimme tietää, että maapallon pinnan alla sykkii pulssi, se oli mielestämme mahtava teema kampanjaamme varten”, Xavier kertoo.
Pulssi – tieteellinen fakta
Joka 26. sekunti seismiset asemat ympäri maailmaa havaitsevat maapallon pulssin.
Oslon yliopiston geotieteiden osaston apulaisprofessori Lars Eivind Augland kertoo, että pulssi koostuu maan kuoren mikrojäristyksistä.
– ”Pulssi on yksi harvoista signaaleista, jotka syntyvät säännöllisesti, selkeästi ja tarkasti. Pulssin aiheuttaja on epäselvä, mutta ilmiölle on useita mahdollisia selityksiä, kuten valtamerten aallot, tulivuoret sekä paineen kerääntyminen ja purkautuminen merenpohjan alaisista, vedellä täyttyvistä halkeamista sedimenttikerroksessa”, Augland selittää.
– ”On hämmästyttävää, että näitä järistyksiä tapahtuu säännöllisesti ja että se on jatkunut jo vuosikymmenten ajan”, hän toteaa.
Yhdistymme paikallisesti ja maailmanlaajuisesti
Pulssisignaalit ovat selkeimpiä Länsi-Afrikassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Ne voidaan kuitenkin havaita pulssina seismometrillä maailmanlaajuisesti.
– ”On sekä liikuttavaa että silmiäavaavaa huomata, että paikallinen ilmiö voidaan tuntea maailmanlaajuisesti. Maapallon pulssi yhdistää meidät planeettaamme ja toisiimme”, Juliana Xavier toteaa.
– ”Me Yaralla emme pysty toteuttamaan tavoitettamme yksin. Toivomme, että maapallon syke innostaa niin Yaran työntekijöitä, viljelijöitä, elintarvikeyhtiöitä kuin hallituksiakin edistämään parempaa ruoantuotannon tulevaisuutta. Jokaisen sykäyksen tulisi muistuttaa meitä siitä, että meidän on kiireesti tehtävä yhteistyötä luontopositiivisen ruoantuotannon edistämiseksi”, hän jatkaa.