Muuntokoulutuksen kautta kaivosalalle kouluttautunut Anna-Riitta Mäenpää viihtyy työssään Siilinjärven fosfaattikaivoksella. Tehtävänimike on vuosien varrella pysynyt lähes ennallaan, mutta tehtävän sisältö, työkalut ja menetelmät ovat muuttuneet oleellisesti.
Kaivossuunnittelua ja päivittäistä operointia johdetaan tiiviissä yhteistyössä allianssikumppanin kanssa.
Kaivossuunnittelua ja päivittäistä operointia johdetaan tiiviissä yhteistyössä allianssikumppanin kanssa.
Anna-Riitta Mäenpään työskentelee Yara Siilinjärven fosfaattikaivoksella vanhempana kaivosinsinöörinä.
Nykyisessä tehtävässä vedän kaivostoiminnan laatuun, mittareihin ja toiminnan varmistamiseen liittyviä kehityshankkeita.
Anna-Riitta Mäenpää, Senior Mining Engineer
Mäenpää valmistui prosessitekniikan DI:ksi aikana, jolloin sellu- ja paperitehtaita Suomessa lakkautettiin. Ajat olivat synkeät, eikä työpaikkaa ollut näköpiirissä.
Kaivosala sen sijaan oli vailla työvoimaa. Suomeen oli perustettu uusia kaivoksia ja harvat kalliorakennustekniikan opiskelijat työllistyivät pääkaupunkiseudun kalliorakennuskohteisiin kuten kehäradalle ja länsimetroon. Kaivosalan koulutus oli lopahtanut, ja tilannetta lähdettiin korjaamaan täsmäkoulutuksella.
Aalto-yliopisto aloitti yhteistyössä kaivosyritysten kanssa muuntokoulutuksen, johon haettiin muille aloille valmistuneita insinöörejä. 1,5 vuoden koulutukseen kuului kolme jaksoa Aalto-yliopistolla, muuna aikana työskenneltiin harjoittelijana jollakin kaivoksella. Mäenpää tuli valituksi koulutusohjelmaan ja harjoittelijaksi Siilinjärven fosfaattikaivokselle.
”Harjoitteluaika oli antoisaa, sillä pääsimme toisen harjoittelijan kanssa tekemään kaikkea laidasta laitaan. Kaivos ja sen eri toiminnot tulivat tutuiksi. Työskentelin muun muassa rikastamolla sekä panostuksen ja geologian parissa, ihan lapiohommista lähtien”, Mäenpää muistelee.
Kesäharjoittelussa vuonna 2011, Anna-Riitta takimmaisena lapion kanssa.
Valmistuttuaan Mäenpää sai vakituisen työn fosfaattikaivoksen tuotantoinsinöörinä. Louhoksella oli tuolloin vähän työvoimaa, mistä syystä Mäenpää pääsi edelleen tekemään töitä monenlaisten louhoksen asioiden parissa. Tehtäviin kuului turvallisen ja laatuvaatimukset täyttävän tuotannon suunnittelu ja ohjaus sekä urakanvalvonta.
Toiminta kehittyi ja digitalisoitui
Louhostoiminta laajeni myöhemmin siten, että käyttöön tuli uutta maa-aluetta vanhan louhosmontun vierestä. Sivukiven kuljetukset lisääntyivät ja samaan aikaan rikastettavan malmikiven laatuvaatimukset tiukentuivat. Muutokset edellyttivät entistä tarkempaa kaivostoiminnan suunnittelua.
”Meillä otettiin käyttöön uusi tuotannonohjausjärjestelmä, joka vei aiemmin paperilla pyöritetyt tiedot sähköiseen muotoon. Muutos oli merkittävä parannus toimintaan, mutta vaati organisaatiolta myös uuden oppimista”, Mäenpää sanoo.
Vuonna 2022 kaivospalvelujen toimittajaksi valittiin uusi yhteistyökumppani, missä yhteydessä myös yhteistyön malli muuttui. Perinteisestä urakoitsijamallista siirryttiin allianssimalliin, jossa kaivospalveluita kehitetään, suunnitellaan ja johdetaan tiiviissä yhteistyössä kumppanin kanssa.
”Minun vastuulla oli tuolloin viedä vanha urakka kunnialla loppuun. Allianssitoiminnan käynnistymisen myötä töitä hieman uudelleenorganisoitiin, ja tehtävänimikkeeni vaihtui vanhemmaksi kaivosinsinööriksi. Nykyisin tehtäväkenttääni kuuluu laajuudeltaan vaihtelevien laatuun, mittareihin ja toiminnan varmistamiseen liittyvien kehityshankkeiden vetäminen”, Mäenpää kertoo.