Production Engineer Konsta Peiponen työskentelee Yara Siilinjärvellä rikki-, energia- ja typpihappotuotannossa, pääasiallisena vastuualueenaan rikkihappotuotanto.
"Suosittelen rohkeasti hakemaan harjoittelupaikkaa muualtakin, kuin mihin oma opiskeluala suoraan vie. Kaikki työ opettaa. Tärkein taito, jonka mistä tahansa työstä voi saada, on taito tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa."
Konsta Peiponen, Production Engineer
Peiponen tuli Yara Siilinjärvelle ensimmäisen kerran kesäharjoitteluun varastonhoitajaksi vuonna 2020.
"Kuulin keväällä kiertoteitse, että varastolle haettiin kesätyöntekijää. Hain paikkaa ja onnekseni sain sen. Positiivinen muisto ensimmäisen kesän työstä ovat työkaverit", Peiponen kertoo.
Seuraavana kesänä 2021 Peiponen tuli valituksi harjoitteluun toimipaikan hankintatoimeen ostajaksi. Työ jatkui vielä syksyllä osa-aikaisena harjoittelijana konetekniikan DI:n yliopisto-opintojen ohella.
Peiponen lähettää kaikille harjoittelupaikkaa etsiville terveisiä, että rohkeasti tekemään muutakin, kuin mihin oma opiskeluala suoraan vie. Kaikki työ opettaa. Tärkein taito, jonka mistä tahansa työstä voi saada, on taito tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.
Vakitöihin rikkihappotuotannon kehitysinsinööriksi Peiponen tuli valituksi marraskuusta 2021 alkaen.
"Alkuun tein kehitysinsinöörin roolissa puolikasta työaikaa, jotta sain viimeiset opinnot ja diplomityön maaliin. Välillä siirryin toisen työnantajan palvelukseen noin vuoden päiviksi. Palasin kuitenkin Yaralle syyskuussa 2024 rikkihappotuotannon tuotantoinsinööriksi", Peiponen kertoo.
Tuotantoinsinöörin tehtäväkenttä
Tehtäviin rikkihappotuotannon tuotantoinsinöörinä kuuluu muun muassa tuotannon lyhyen tähtäimen suunnittelu, henkilöstön ja tuotantoprosessin jatkuva kehittäminen sekä tuotannon ja kunnossapidon yhteensovitus.
"Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi laitteen vikaantuessa käydään yhteistyössä kunnossapidon kanssa läpi, kuinka kriittinen laite on ja milloin se voidaan korjata tai milloin se viimeistään täytyy korjata. Tällä pyritään siihen, että tuotanto olisi mahdollisimman suunnitelmallista ja kustannustehokasta, jolloin myös tuottavuus paranee. Päivittäinen työnteko sisältää myös ongelmanratkontaa etenkin tuotantoon, mutta myös esimerkiksi ympäristöasioihin liittyen", toteaa Peiponen.