Pohjanmaan mittausalueet

Kurikka

Skagen-syysvehnä, maalaji hiuesavi (rm), pH 6.8

Kylvöpäivä 10.9.2023, siemenmäärä 260. Kevätlannoitus 7.5. Befert CAN 385 kg =104 kg

Typen kokonaisotto

Sademäärä

18.6. 

Tähkät esillä! Kasvusto kehittynyt hyvin ja vauhti ollut maltillisempi viime viikkoina....onneksi. Kasvuston tiheyteen ei pystytä vaikuttamaan mutta tärkeintä tästä eteenpäin on, että jyvät täyttyvät ja HLP sitä myötä paranee. Tämä oli kyseisen lohkon viimeinen mittaus tältä kesää koska tähkät häiritsevät jo mittaustulosta. 

Koeruudut

10.6. 

Nyt Kurikassakin on saatu vettä! Kasvusto on virkistynyt jonkun verran ja oma arvio on, että parasta tässä on viileämmät kelit. Lippulehden tuppi on turvonnut ja osa tähkistä jo näkyvillä. Ensi viikolla luultavasti viimeinen mittauskierros. Kasvusto on typpeä ottanut ja varsinkin lannoitetut ruudut ovat mittauksen mukaan käyttäneet ravinteita. Nollaruutu erottuu jo ihan kivasti, jopa tieltä katsottuna!  

Koeruudut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.6.

Kuivaa on! Sadekuurot ovat uskomattomalla tarkkuudella kiertäneet Kurikan havaintoruudut sillä ne eivät ole saaneet millin milliä vettä! Viikonlopun sadekuurot ovat kuulemma kastelleet naapurikyliä jopa 56 mm kerralla. Lohko lisälannoitettiin vielä varmuuden vuoksi viime viikolla jos sateet saapuisivat mutta ei vielä. 

27.5.

Korrenkasvu on alkanut myös Kurikassa. Kasvusto on piristynyt ja typenotto vahvistunut viime viikon sateen jälkeen. Saa nähdä, riittääkö nollaruudussa potkua tulevan kahden viikon aikana. 

 

20.5.

Nyt saisi jo sataa! Kurikassa jäykempi maa (Pohjanmaan mittapuulla mitattu) kuivuu jo vähän liikaa. Onneksi tällainen vähän viileämpi sää ei stressaa kasvustoa liikaa, eikä kuivata sen enempää maata. Lisälannoitusruutu perustettu.

Lannoitusruudut, Kurikka 20.5.

14.5.

Syysvehnä kehittyy myös Kurikassa. Kohta, jossa havaintoruudut sijaitsevat, on ehkä keskimääräistä kovempi ja maa on halkeillut jo hiukan. Saisi jo sataa, jotta maa ei kuivu liikaa.

Nolla- ja ylilannoitusruudut, Kurikka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.5.

Syysvehnän kevätlannoitus tehtiin tänään ja nollaruutu perustettu samalla. Typenotto on alkanut, vaikka vielä aika vähäistä.

Kasvustokuva, Kurikka 7.5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.4.

Mittauslohkoa käyty katsomassa. Vähän jo vihertää ja notkopaikat, missä vesi seissyt pidempään, erottaa jo. 

Kasvustokuva, Kurikka 30.4.

Vöyri

Ceylon-syysvehnä, maalaji Hiue (Rm), pH 6.3

Kylvetty 10.9.2023, kylvölannoitus YaraMila Y 3, 115 kg = 26N. Kevätlannoitus BefFert CAN 450 kg = 121 N. Esikasvina ohra.

 

Typen kokonaisotto

Saemäärä ja lämpösumma

18.6. 

Tähkät tulleet lähes täysin esille, joten tämä oli viimeinen typenoton mittaus tälle lohkolle. Hyvin on kasvusto “parantanut juoksuaan” kesän mittaan. Keväällä näytti, että jäisi todella heikoksi, mutta nyt vehnä on ihan hyvän näköinen. Sellainen huomio että sivuversojan on paljon ja näyttäisi siltä, että tähkät täyttyy ja valmistuu myös näissä. 

Koeruudut

10.6. 

Lippulehtivaihe...meni jo. Viikossa kasvuasteissa tapahtunut paljon, nyt elämme jo BBCH 45  eli lippulehden tuppi on alkanut turpoamaan ja kohta tähkät ovat näkyvillä. Typenotto on kiivasta ja sen näkee myös mittauksissa sillä nollaruudun luku ei ole muuttunut viikossa mutta muut ruudut on hieman kohentunut. Ensiviikolla taitaa tähkät jo olla esillä, joten viimeinen mittaus luultavasti silloin.

Koeruudut

3.6.

Korsi kasvaa ja kasvi viihtyy! Sadekuuroja on saatu Pohjanmaalla ja tämäkin lohko on saanut muutaman millin. Nollaruutu sinnittelee hyvin mukana ja sen typenotto onkin jo 50 kg! Maksimiruutu ei erotu silmämääräisesti eikä mitattuna myöskään erityisesti joten typenpuutosta ei vielä talousviljelmässä. 

Koeruudut Vyöri

27.5.

Vettä tullut viikon aikana ja tämä on piristänyt kasvustoa! Nollaruutu on hyvän näköinen, vaikka erottuu selvästi muista ruuduista. Korrenkasvuvaihe on alkanut ja seuraavien viikkojen aikana ravinteita, ja varsinkin typpeä, tulisi olla kasvustolla saatavilla. 

Lannoitusruudut, Vöyri 27.5.

20.5.

Lämpö on tehnyt tehtävänsä ja Vöyrissä vihertää! Nollaruutu näyttää silmämääräisesti hyvältä, mutta Yara HH N-Sensor erottaa ruutujen typenoton, ja ero tällä hetkellä 10 kg. Tänään myös ylilannoitusruudut perustettu. Nyt toivotaan vain vähän sadetta, jotta ravinteet painuvat juurien syvyydelle.

Lannoitusruudut, Vöyri 20.6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.5.

Kasvusto kehittyy ja nollaruutu on hyvin mukana! Silmämääräisesti nollaruutua ei erota talousviljelmästä, mutta Yara N-Sensor erottaa kasvuston pienetkin typenottoerot. Lämpöä ja kosteutta on, joten odotetaan kovaa kasvua ensiviikon mittaukseen!

Nolla- ja ylilannoitusruudut 14.5., Vöyri

7.5.

Vielä on kylmää. Kasvustosta näkee selvästi, että lehden kärjet ovat ottanet osumaa pakkasesta tämä ei toki haittaa menoa. Maan lämpötila on yllättävän korkea, mittaushetkellä jopa korkeampi kuin ilman lämpötila. Typenotossa on jo eroa nollaruudun sekä talousviljelmän välillä! 

Kasvustokuva, Vöyri 7.5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.4.

Kylmä ja koleaa. Vielä ei ole typenotto lähtenyt käyntiin. Maan lämpötila on matala ja syysvehnä onkin selvästi vielä lähtökuopissa, vaikka tämä lohko lannoitettu jo hyvissä ajoin, eli ennen viimeisiä lumisateita. 

Kasvustokuva, Vöyri 30.4.

 

 

 

 

Uusikaarlepyy

KWS Stencer -syysvehnä, maalaji karkea hieta (multava), pH 6.4

Kylvetty 19.9.2023, kylvölannoitus YaraMila NK2 130 kg= 28,6N. Kevätlannoitus 6.5.2024 YaraMila NK 2 490 kg= 107,8N. Esikasvina kevätvehnä.

Typen kokonaisotto, Uusikaarlepyy

Sademäärä ja lämpösumma, Uusikaarlepyy

3.6.

Uudenkarlepyyn ruutuja ei enään mitata! Todettiin että kasvusto niin harva ja onneton että ei anna oikeaa kuvaa maan luovuttamasta typestä. Mittausta olisi voinut siirtää eri paikkaan lohkoa mutta silloin nollaruutu olisi jäänyt pois ja se on kuitenkin se kiinnostavin luku seurata. 

27.5.

Pakko se on uskoa, tämä kohta lohkosta talvehti todella heikosti! Olemme viljelijän kanssa vielä toiveikkaana odottaneet, että tilanne paranisi, mutta koska muu osa peltoa näyttää jopa hyvältä, niin harkitaan talous- sekä ylilannoitusruutujen siirtoa. 

Lannoitusruudut, Vöyri 27.5.

20.5.

Nyt paljastui, että ruutujen paikka on keskimääräistä heikompi kohta lohkolta. Kasvusto on harva ja heikko, eikä näytä korjaantuvan lämmöstä huolimatta. Lohkon toisessa reunassa on selvästi tiheämpi kasvusto (kuva 2). Seurataan, miten kasvusto kehittyy ja mihin harva syysvehnä kasvusto pystyy myöhemmin kasvukaudella.

Uusikaarlepyy ruudut 20.5., kuva 1

Uusikaarlepyy ruudut 20.5., kuva 2

14.5.

Pieniä elonmerkkejä näkyvissä. Uudenkaarlepyyn ruudut ovat kärsineet todella paljon talven ja kevään aikana, ja tämä näkyy kehityksessä. Viljelijä miettii jo mittauslohkon vaihtamista, mutta mennään tällä vielä toistaiseksi ja seurataan, kuinka paljon harva kasvusto pystyy parantamaan juoksuaan kesän aikana.

Nolla- ja ylilannoitusruudut 14.5., Uusikaarlepyy

30.4. ja 7.5.

Ei mitattavaa kasvustoa vielä Uudessakaarlepyyssä. Kyseinen lohko on vain muutaman kilometrin päässä merenrannasta ja sen kyllä huomaa! Syysvehnä lannoitettu 6. toukokuuta ja nollaruutu perustettu tuolloin. 

Kasvustokuva, Uusikaarlepyy 7.5.

Lapua

Skagen-syysvehnä, maalaji KHt rm, pH 6.8

Kylvöpäivä 15.9.2023, kylvölannoitus YaraMila Y 6 160 kg, kevätlannoitus Befert Can N27 300 kg/ha. Esikasvi: kevätvehnä. 

18.6.

Koeruudut

10.6.

Koeruudut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.6. 

Sadetta ei ole osunut mittauspaikalle ja kasvu on lähes pysähdyksissä. Typenotto on kuitenkin edennyt reippaasti viikossa nollaruutua lukuunottamatta. 

27.5.

Lapua koeruudut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.5.

Kasvu on nyt lähdössä kunnolla matkaan. Maa on karkeaa hietaa, mutta viljelijän kertoman mukaan kuitenkin hikevää, joten vesi riittänee hyvään vauhtiin. Kasvustolle tullaan tekemään YaraVita STARPHOS + kasvunsäädekäsittely lähipäivinä. Rikkoja on hyvin vähän vie, joten ne ruiskutetaan vasta myöhemmin. 

Lannoitusruudut, Lapua 22.5.