Etelä-Suomen mittausalueet

Kärkölä

Ceylon-syysvehnä, maalaji HeS, pH 6.0-6.4

Kylvöpäivä 12.9.2023. Kylvölannoitus YaraMila Y 6 180 kg, kevätlannoitus YaraMila Y 3 400 kg. Esikasvi: syysrypsi. 

Typenotto

Sademäärä

17.6. 

Vaikka syysvehnä on jo tähkällä ja kukkii, niin silti typenoton mittauslukemat näyttävät nousevia lukuja. Kärkölän mittauslohkolle ei ole sattunut sateita yhtä sopivasti kuin 20 kilometrin päässä Hausjärven mittauslohkolla, mutta on Kärkölässäkin sentään jotain satanut menneiden kahden viikon aikana. Tällä lohkolla vaikuttaa uskomattomalla tavalla myös mitä luultavimmin esikasvi eli syysrypsi, mikä on näkynyt huimina typenoton lukemina. Kasvusto näyttää tilanteeseen nähden oikein hyvältä ja maanantaina lohkolle ajettiin N-Sensor urakoitsijan toimesta YaraBela Rikkisalpietaria 0-50 kg kasvuston tarpeen mukaan. Mittaukset päättyvät tähän. 

Koeruutu

10.6. 

Ceylon tullut tähkälle, mutta tähkä vielä tasaisen vihreä ja osin vielä tupessa, ettei häiritse N-Sensorin tarkkaa silmää eli mittaus vielä suoritettiin ja tulokset ovat vielä suhteellisen järkeviä ja luotettavia vaikkakin huikean korkeita. Lohkolle sattunut sadetta 15 mm viikon aikana, mikä todellakin näkyy kasvuston typenotossa. Nollaruutu ottanut viikon aikana 7 kiloa lisää typpeä maasta. Talousviljelmä ottanut 18 kiloa typpeä lisää viikon aikana ja ylilannoitusruutu 17 kiloa typpeä viikossa. Huikeita lukemia! Ylilannoitusruutu ottanut kaiken kaikkiaan 81 kg N/ha. Kasvusto imee nyt kaikki ravinteet ja veden käyttöönsä, mitä saa. Menneen viikon sateilla pelastettiin vielä paljon tilannetta, vaikka toki olisi se sade voinut tulla viikkoa aikaisemmin. 

Koeruudut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.6. 

Syysvehnälohkolle sattui viikonlopun aikana yksi rivakka sadekuuro, mikä loppui yhtä äkisti kuin alkoikin. Kasvusto sai vain 3 milliä sadetta, mutta silti tämä pienikin sadekuuro tehosti kasvuston typenottoa. Nollaruutu ottanut typpeä viikossa 8 kiloa ja ylilannoitusruutu 10 kiloa! Kasvusto ottaa nyt kaiken annetun lannoitetypen, minkä vain kosteuden turvin saa. Kasvu on ollut hyvin rivakkaa ja kasvusto kehittynyt jo lippulehdelle. Ensi viikolla todennäköisesti on jo tähkiä näkyvissä ja typenoton mittaus loppuu. 

27.5.

Kärkölän syysvehnälohkolle ei muutamaa milliä enempää vettä saatu sunnuntaina, mutta silti tämän kasvuston typenotto jatkaa totutulla linjallaan, eli reilu 10 kiloa typpeä kasvusto on ottanut viikon aikana. Ainoan poikkeuksen tekee nollalannoitusruutu, jonka typenotto hidastunut vain 5 kiloon tämän viikon osalta. Lohkolta otettiin Yara Megalabkasvianalyysi, ja ensi viikolla tiedämme, mitä pääravinteita ja hivenravinteita kasvusto on vailla. 

Lannoitusruudut, Kärkölä 27.5.

20.5.

Tämän syysvehnäkasvuston typenoton voimakkuus jaksaa yllättää. Viikon aikana kasvusto on ottanut yli 10 kiloa typpeä, jopa nollaruutu. Nollaruutu alkaa erottumaan muusta kasvustosta, ja hienoisia eroja typenotossa eri ruuduissa alkaa mittaamalla näkymään. Tilalla mietitään jo lisälannoituksia; pitäisikö odottaa, jos sadetta tulisi vai lähteä vain heti ajamaan lisätyppeä, kun maassa vielä jonkin verran kosteutta on. Katsotaan ja odotetaan ensi viikkoon, mitä se tuo. Nyt on tilalla rikkaruiskutusten aika. Lohkolla näkyy peippiä ja saunakukkaa melko runsaasti.

Lannoitusruudut, Kärkölä 20.5.

14.5.

Kärkölässä starttaa typenoton seuranta tällä viikolla. Ceylon-kasvusto näyttää erittäin tuuhealta ja hyvinvoivalta. Nollaruutu ei vielä erotu talousviljelyksestä, ja ylilannoitusruutu perustettiin vasta. Viime viikolla oli vielä hyvin kylmää alkuviikosta, kun ensimmäisiä mittauksia suoritettiin. 8.5. kasvusto on kuitenkin ottanut lähes 20 kg typpeä, kun taas tällä viikolla kasvusto oli ottanut jo lähes 30 kg typpeä.

Syysrypsin esikasviarvo voidaan nähdä tällä lohkolla suurempana typen vapautumisena. Lämpö on lisääntynyt kylmän, pitkän kevään jälkeen ja kasvusto räjähtää nyt kunnon kasvuun. Mielenkiintoista nähdä, mitä ensi viikko tuo tullessaan! Pieni sadekaan ei olisi pahitteeksi. 

Nolla- ja ylilannoitusruudut, Kärkölä

Hausjärvi

Skagen-syysvehnä, maalaji HeS, pH 6,1

Kylvöpäivä 10.9.2023, kylvölannoitus YaraMila Y 6, kevätlannoitus YaraMila Y 1 340 kg/ha, lisälannoitus YaraMila Y 1 100 kg/ha

Typenotto

Sademäärä

17.6. 

Vaikka syysvehnä on jo tähkällä ja kukkii, niin silti typenoton mittauslukemat näyttävät nousevia lukuja. Muutaman viime viikon sateet ovat vaikuttaneet kasvustoon positiivisesti. Syysvehnäkasvusto on selkeästi tummempi, tiheämpi ja vahvempi. Kasvusto näyttää siis yllättävän hyvältä, kun vertaa toukokuun kuivuudesta kärsivään kasvustoon, joka ei saanut typpeä maasta. Sateet siis pelastivat paljon ja isäntä oli käynyt vielä torstaina 13.4. ajamassa lisätyppeä 27 kg N/ha YaraBela Suomensalpietarin muodossa. Mittaukset päättyvät tähän. 

Koeruudut

10.6. 

Syysvehnä tullut tähkälle, mutta tähkä on vielä niin vihreä ja osin tupessa, ettei vielä häiritse N-Sensorin tarkkaa silmää. Tällä kerralla mittaustuloksissa näkee selvästi veden vaikutuksen. Kasvusto saanut edellisen viikon aikana 13 mm vettä, mikä kiritti kasvuston huikeaan typenottoon. Talousviljelmä ottanut 8 kiloa typpeä viikon aikana eli yhteensä 37 kg N/ha. Ylilannoitusruutu taas ottanut viikon aikana 12 kiloa lisää typpeä eli yhteensä 49 kg N/ha. Nollalannoitus ruutu sai vielä tiristettyä maasta 1 kg typpeä eli maasta mineralisoitunut typpeä yhteensä 25 kg N/ha. Kasvusto imee nyt kaikki ravinteet ja veden käyttöönsä, mitä saa. Menneen viikon sateilla pelastettiin vielä paljon tilannetta, vaikka toki olisi se sade voinut tulla viikkoa aikaisemmin.  

Koeruudut

3.6. 

Syysvehnälohko sai kaipaamaansa sadetta viikonlopun aikana kokonaiset 9 mm. Määrä ei ole suuri, mutta tämä vähäisempikin määrä näkyy kuivuuden vaivaamassa kasvustossa typenoton huimana tehostumisena. Nollaruutu saanut vielä maasta tiristettyä pari kiloa typpeä viikon aikana. Talousviljelmä ottanut 7 kiloa ja ylilannoitusruutu huikeat 13 kiloa typpeä viikon aikana. Kasvusto ottaa nyt kaiken annetun lannoitetypen, minkä vain kosteuden turvin saa. Kasvu on ollut hyvin rivakkaa ja kasvusto kehittynyt jo lippulehdelle. Ensi viikolla todennäköisesti on jo tähkiä näkyvissä ja typenoton mittaus loppuu. 

Koeruutu Hausjärvi

 

27.5.

Hausjärvellä satoi sunnuntaina raju, mutta liian lyhyt kuuro, mistä saatiin lohkolle muutama milli vettä. Syysvehnä on aloittamassa korrenkasvuaan. Kasvusto kaipaisi lisää vettä, jotta isännän ajama 26 kilon lisätyppilannoitus perjantaina (24.5.) nousisi maasta kasvustoon. Muutosta viikontakaiseen typenoton mittaukseen ei liiemmin ole. Kasvusto tuntuu junnaavan paikallaan. Osasyy siihen, että mittari ei näytä kasvuston ottaneen typpeä, on varmasti rikkaruiskutus, mikä suoritettiin ke-to välisenä yönä (22.–23.5.). Kasvustossa ja ruuduilla näkyy paljon vaalentuneita rikkakasveja, joihin rikkaruiskutus on purrut. Tämä hämää Yara N-Sensorin tarkkaa silmää sen verran, että on parempi odottaa ensi viikkoon. Silloin varmasti nähdään lisälannoituksen hyöty, etenkin jos vielä sataisi. 

Lannoitusruudut, Hausjärvi 27.5.

20.5.

Syysvehnän typenotto lohkolla jatkuu hitaasti, mutta varmasti. Lannoituksen nollaruutu alkaa erottua juuri ja juuri silmin tarkastellessa. Kasvusto on ottanut kaiken kaikkiaan noin 4–5 kg typpeä viikon aikana. Vettä kaivataan jo kovin, jotta typpi maasta lähtisi voimakkaammin liikkeelle. Lisälannoituksiin lähdettäisiin tilalla heti, jos sääennusteet lupaisivat vettä. Nyt tilalla seuraavaksi keskitytään rikkaruiskutuksiin. Typenoton mittausruuduillakin kasvaa jo iloisesti rikkakasvien kirjoa; lutukkaa, peippiä, valvattia.

Lannoitusruudut, Hausjärvi 20.5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.5.

Hausjärvellä Ryttylässä starttaa typenoton mittaus kunnolla tästä viikosta. Skagen on talvehtinut Hausjärvellä hyvin ja saanut kevätlannoituksen 28.4. Nollaruutu ei vielä erotu talousviljelyksestä ja ylilannoitusruutu perustettiin vasta. Viime viikolla oli vielä hyvin kylmää alkuviikosta, kun ensimmäisiä mittauksia suoritettiin. 8.5. kasvusto on ottanut 12 kg typpeä, kun taas tällä viikolla kasvusto oli ottanut 18 kg typpeä.

Kasvusto on juronut pitkän ja kylmän kevään vuoksi, mutta nyt lämpö on lisääntynyt ja kasvusto starttaa kunnon kasvuun. Mielenkiintoista nähdä, mitä ensi viikko tuo tullessaan! Pieni sadekaan ei olisi pahitteeksi.

Nolla- ja ylilannoitusruudut, Hausjärvi 14.5.

Orimattila

Skagen-syysvehnä, maalaji HeS, pH 6.4

Kylvöpäivä 12.9.2023, kylvölannoitus YaraMila Y 6, kevätlannoitus YaraBela SUOMENSALPIETARI 450 kg/ha. Esikasvi sysvehnä.

Typenotto

Sademäärä

17.6. 

Vaikka syysvehnä on jo tähkällä ja kukkii täysillä, niin silti typenoton mittauslukemat näyttävät nousevia lukuja. Orimattilan mittauslohko kärsii jälleen kuivuudesta, sillä menneen viikon aikana oli tullut vain 1 mm vettä. Sitä ennen kaksi edellistä viikkoa kasvusto oli saanut yhteensä reilu 20 mm vettä, mikä varmasti näkyy nyt typen oton mittaustuloksissa korkeina lukuina. Kuivuuden vuoksi lisälannoituksia ei taideta kasvustoon ajaa. Viljelijän sato-odotukset eivät alkukesän kuivuuden ja kuumuuden vuoksi tällä lohkolla täyty. Kasvusto on melko harva ja kirjava, mutta tähkät kuitenkin täyttyneet eivätkä nyt ihan surkeimmilta näytä. Mittaukset päättyvät tähän. 

Koeruudut

10.6.

Orimattilassa syysvehnä tullut tähkälle. Tähkät kuitenkin vielä tasaisen vihreitä ja osin tupessa eli eivät häiritse liikaa N-Sensorin tarkkaa silmää. Kasvuston typenotto vielä mitattiin ja mittauslukemat näyttivät vielä järkeviä ja luotettavia lukemia. Orimattilassa saatu sateita viikon aikana 14 mm, mikä selkeästi näkyy kasvustossa ja typenotossa. Lannoituksen nollaruutu on saanut maasta tiristettyä yhteensä 14 kg N /ha eikä tämä luku ole muuttunut enää moneen viikkoon. Talousviljelmä taas ottanut viikon aikana 24 kiloa lisää typpeä eli yhteensä 48 kg N/ha ja ylilannoitusruutu 32 kiloa lisää typpeä viikossa eli yhteensä 56 kg N/ha. Huikeita lukemia! Kasvusto imee nyt kaikki ravinteet ja veden käyttöönsä, mitä saa. Menneen viikon sateilla pelastettiin vielä paljon tilannetta, vaikka toki olisi se sade voinut tulla viikkoa aikaisemmin. 

Koeruudut

3.6. 

Syysvehnäkasvusto Orimattilassa sai kaivattua sadetta viikonlopun aikana 11 mm. Kasvusto kuitenkin näytti vaalealta ja N-Sensor mittarikin näytti oletettua alhaisempia lukemia. Syyksi selvisi, että isäntä käynyt viikolla ajamassa rikat, mikä aiheuttanut kasvuston hetkellisen vaalenemisen ja erikoiset, oletettua alemmat, typenoton lukemat. Voi kuitenkin sanoa, että kasvusto ottaa nyt kaiken annetun lannoitetypen, minkä vain kosteuden turvin maasta saa. Kasvu on ollut hyvin rivakkaa ja kasvusto kehittynyt jo lippulehdelle. Ensi viikolla todennäköisesti on jo tähkiä näkyvissä ja typenoton mittaus loppuu. 

Koeruudut Orimattila

27.5.

Orimattilan lohko ei saanut menneellä viikolla tippaakaan vettä, ja veden puute alkaa näkymään mittauksissa. Kasvusto on kyllä kehittynyt jonkin verran ja aloittanut korrenkasvun, mutta typpeä se ei ole juurikaan viikkoon ottanut; huiman yhden kilon! Nollalannoitusruutu juroo paikallaan. Nyt tarvittaisiin ja toivotaan lohkolle kipeästi vettä, jotta typpi nousisi kasviin. Lohkolta otettiin Yara Megalabkasvianalyysi, joten ensi viikolla tiedämme, mitä pääravinteita ja hivenravinteita kasvusto on vailla.

Lannoitusruudut, Orimattila 27.5.

20.5.

Kasvusto on hyvässä kasvussa ja uskomattoman puhdas rikkakasveista. Lannoituksen nollaruutu erottuu. Mittauksen mukaan kasvusto on ottanut viime viikosta 1 kg typpeä, eli maasta vapautuva typpi alkaa loppumaan lohkolla.  Muutenkin kasvusto on ottanut viikossa vain 3 kiloa typpeä. Orimattilassakin kaivataan kipeästi vettä, jotta typpi saataisiin liikkumaan tehostetusti kasviin. Nyt kaikki tanssimaan sadetanssia Cha-Cha-chaa! 

 

15.5.

Orimattilassa starttaa typenoton seuranta tällä viikolla. Syysvehnäkasvusto näyttää oikein hyvältä ja on jo melko pitkää. Todennäköisesti ensi viikolla ollaan jo korrenkasvunvaiheessa. Nollaruutu erottuu silminnähden ja myös mittarin mukaan. Lannoituksen nollaruudussa maanpäällinen kasvusto on ottanut noin 13 kiloa typpeä, kun taas muu kasvusto on ottanut jo 20 kiloa typpeä. Lämpö on lisääntynyt kylmän ja pitkän kevään jälkeen, ja kasvusto räjähtää pian kunnon kasvuun. Tässä vaiheessa sadekaan ei olisi pahitteeksi. Katsotaan mitä ensi viikko tuo tullessaan.

Nolla- ja ylilannoitusruudut 15.5., Orimattila