Mukulan kuiva-ainepitoisuus on tärkeä laatuominaisuus ruoka- ja teollisuusperunassa. Mukulat, joiden kuiva-ainepitoisuus on yli 18 - 20 %, mustelmoituvat helpommin ja hajoavat keitettäessä nopeammin. Toisaalta korkea kuiva-ainepitoisuus on tavoitteena esimerkiksi ranskanperunoissa. Ranskanperunoissa tavoitellaan 20 - 25 % kuiva-ainepitoisuutta.
Ravinteista etenkin typpi, kalium ja magnesium vaikuttavat perunan kuiva-ainepitoisuuteen.
Typpi
Typpi on keskeinen ravinne varsiston kasvulle. Lannoituksen ajoitus on tärkeää, sillä pohjoisissa kasvuoloissa myöhään kasvukaudella annettu typpi pitää perunan kasvussa ja viivästyttää tuleentumista. Viivästynyt tuleentuminen laskee tärkkelys- ja kuiva-ainepitoisuutta. Tämä heikentää teollisuuperunan laatua.
Typen merkitys perunalle
Kalium
Perunan lannoituksessa käytetään aina kaliumsulfaattia, sillä kaliumsuolan sisältämä kloori laskee mukulan kuiva-ainepitoisuutta. Kaliumsulfaatin käyttö parantaa kuiva-ainepitoisuutta merkittävästi.
Kaliumin merkitys perunalle
Magnesium
Magnesiumin puutos vähentää tärkkelyspitoisuutta. Kokeissa on osoitettu magnesiumin positiivinen vaikutus mukulan kuiva-ainepitoisuuteen ja tilavuuspainoon.
Magnesiumin merkitys perunalle
Muut perunan kuiva-ainepitoisuuteen vaikuttavat tekijät
- Lajikevalinta käyttötarkoituksen mukaan
- Hyvälaatuinen siemenperuna
- Vältettävä peltoja, joissa vesitalous on kehno
- Kasvinsuojelussa huolehdittava etenkin rutontorjunnasta
- Sadetus
- Nostamalla perunat pian tuleentumisen jälkeen