MTY Nikolan tilalla otetiin askelia kohti nurmien typenkäytön hallintaa
Nurmilla on valtavasti hyödyntämätöntä satopotentiaalia, joka voidaan ottaa käyttöön Yaran uusien täsmälannoitustyökalujen, kuten N-Sensorin ja Atfarm-satelliittipalvelun sisältämän nurmialgoritmin, avulla. MTY Nikolan tilalla Siikajoella testattiin nurmilohkolla viljojen täsmälannoituksesta tuttuja nolla- ja ylilannoitusruutuja. Ylilannoitusruudun perusteella voidaan päätellä, milloin peruslannoituksen saaneella alueella on tarvetta lisälannoitukseen.
Ensimmäisen nurmisadon typentarve on suuri
Nurmien satopotentiaali on keväisin valtava. Typpeä ensimmäisen sadon mukana poistuu Kotkaniemen koetulosten ja Yaran pilottitiloilla tehtyjen taselaskelmien mukaan enemmän kuin keskimäärin käytetään (100 kg N/ha) ja ensimmäisen sadon typpitase onkin usein negatiivinen. Tällöin maasta vapautuvalla typellä on tärkeä rooli tukea kevään kasvua. Mikäli typpi alkaa rajoittamaan kasvua, alenee nurmirehun raakavalkuaispitoisuus, joka johtaa talvikauden aikana kalliin lisävalkuaisen ostoon.
Täsmälannoituksen työkaluja nurmille
Nurmien lisälannoituksen tarve vaihtelee suuresti vuosien välillä. Lisätyppilannoituksen tarpeen määrittämistä varten tehtiin tänä vuonna perinteisten YaraMila- ja YaraBela-lannoitusruutujen viereen viljojen typenhallinnasta tutut nolla- ja ylilannoitusruudut (0 kg N/ha ja 140 kg N/ha). Lisäksi tehtiin lannoituskäsittelyt, joissa typpeä annettiin joko 100 tai 120 kg/ha kertalevityksenä tai suurempi typpimäärä jaettiin osaan 100 + 20 kg N/ha eli tehtiin niin kutsuttu lisälannoitus.
Lisälannoitusta tutkitaan kesän aikana useilla paikkakunnilla. Kannattaa seurata Yaran viestintää talven aikana ja harkita täsmälannoituksen ensiaskeleiden ottamista omilla nurmilohkoilla.
Vieraile alla olevan videon kautta MTY Nikolan tilalla Siikajoella ja kuule maatalousyrittäjä Jarmo Nikolan ja Yaran asiakkuuspäällikön Ilkka Mustosen pohdintoja nurmen kasvuohjelmakokeen ääreltä.